تاریخچه سمعک یادگیرنده

در نگاه اول ممکن است عملکرد سمعک هوشمند عالی و معرکه به نظر برسد، ولی با نگاه عمیق تر می توان فهمید که عملکرد خودکار سمعک هوشمند به تنهایی کافی نیست. به همین دلیل، شرکت بزرگ زیمنس اولین سمعک یادگیرنده ی جهان را در اواسط دهه ی 2000 میلادی به دنیا عرضه کرد. یکی از پر چالش ترین مباحث  هوش مصنوعی در سمعک ها این است که فقط عملکرد خودکار سمعک کافی نیست.
اینکه یک سمعکی خودکار عمل کند و درجات عملکردی مدارات را با توجه به نوع محیط صوتی کاربر تعیین کند، نمی تواند بیانگر تعریف کاملی از هوش مصنوعی باشد. در تعریف هوش مصنوعی باید بازنگری گردد. انسان به عنوان بالاترین موجودی که هوشمند است، دارای قابلیتی است که موجودات دیگر یا از آن بی بهره هستند و یا اینکه درجات کمی از آن را دارند و آن، قابلیت یادگیرندگی است. شرکت زیمنس اعتقاد دارد که یکی از قابلیت های اصلی سمعک هوشمند، یادگیرندگی آن است. سمعک باید قابلیت یادگیرندگی داشته باشد یعنی سمعک باید همچون موجودی باشد که مطابق با میل و خواسته ی کاربر خودش آموزش دیده و موارد مد نظر کاربرش را یاد گرفته و به اجرا درآورد.
این مساله به خوبی در کاربران مختلف سمعک به اثبات رسیده است که ممکن است چندین کاربر دارای کم شنوایی های یکسان و کاملا مشابه هم باشند، ولی بسته به شرایط زندگی و کاری خود و نیز بسته به ترجیح شنیداری آنان در این مکان ها، نیازهای شنیداری متفاوت و مختلفی از هم داشته باشند.
به عبارت دیگر، یک نوع سمعک با تنظیم مشابه برای این افراد مناسب نخواهد بود چون درست است که شرایط و ویژگی های کم شنوایی آنان مثل هم است ولی نیازهای شنیداری آنها بسته به موقعیت شان متفاوت است

قابلیت یادگیرندگی سمعک
قابلیت یادگیری سمعک در برنامه های مختلف سمعک رخ می دهد و بدین وسیله تنظیمات تقویتی هر برنامه از سمعک متناسب با آن نیاز شنیداری کاربر در آن محیط صوتی خاص اعمال می شود و بدین وسیله بعد از یادگیری و اعمال تنظیمات یاد گرفته شده، دیگر نیازی به تغییر میزان بلندی صدای سمعک از سوی کاربر نیست و به محض قرارگیری کاربر در محیط صوتی خاص و با تشخیص نوع محیط صوتی اطراف کاربر به وسیله ی مدار تشخیص نوع محیط صوتی، سمعک تنظیمات تقویتی یاد گرفته برای آن محیط صوتی را اعمال می کند و بدین وسیله کاربر می تواند به راحتی و بدون نیاز به تغییر ولوم و بدون نیاز به تنظیم صدای سمعک، همه ی صداهای اطرافش را شنیده و درک کند..

بنابراین سمعک هوشمند خوب سمعکی است که علاوه بر خودکار تنظیم کردن مدارت بتواند نیازهای شنیداری کاربر را در محیط صوتی او یاد بگیرد و سپس تنظیمات سمعک را بر طبق آن چیزی که از کاربر یاد گرفته است تغییر داده و برای آن کاربر شخصی سازی کند.
به اعتقاد زیمنس این قابلیت یادگیری است که عملکرد یک سمعک هوشمند را ایده آل می کند. به همین دلیل شرکت بزرگ زیمنس، برای اولین بار در جهان اولین سمعک هوشمد یادگیرنده ی خود را به بازار ارایه کرد. این سمعک علاوه بر تعیین تکالیف مدارات مختلف سمعک و تنظیمات خودکار آنها، قابلیت یادگیرندگی دارد و ویژگی یادگیرندگی آن مبتنی بر واقعیت است و نه مبتنی بر زمان استفاده.بدین صورت که وقتی سمعک هوشمند یادگیرنده ی زیمنس برای کاربری توسط متخصص شنوایی تنظیم می شود، در هنگام ترک کلینیک شنوایی از کاربر خواسته می شود که هر وقت در هر محیط صوتی قرار گرفت و متوجه شد که صدای سمعک برایش در آن شرایط مناسب نیست، صدای سمعکش را به وسیله ی ولوم کنترل موجود بر روی سمعک و یا به آپ محصوص تنظیم صدای سمعک و یا وسیله ی ریموت کنترلی تنظیم کند و صدا را در حدی بگذارد که برایش مناسب باشد.
سمعک هوشمند یادگیرنده ی زیمنس ابتدا نوع و جنس صداهایی را که در محیط های صوتی مختلف دریافت می کند، در حافظه اش نگاشته و ذخیره می کند.
سپس تنظیمات سطح شدتی صدای سمعک که از سوی کاربر برای هر صدا و هر محیط صوتی اعمال می شود را به حافظه سپرده و ذخیره می کند و با تکرار این حالت ها در طول یک تا دو هفته، تمامی ویژگی های صوتی صداها و تنظیمات دلخواه کاربر را برای آنها به حافظه می نگارد و در نهایت، به کمک شیوه ی آماری پیشرفته ای که در سمعک های زیمنس نهاده و به کار گرفته شده است، بهترین تنظیمات مورد پسند کاربر برای هر محیط صوتی استخراج و تعیین می شود و در نهایت، این تنظیمات به وسیله ی خود سمعک اعمال می گردد و بدین وسیله نیازی به مراجعه ی کاربر به متخصص شنوایی جهت اعمال تنظیمات دلخواه نخواهد بود و نحوه ی پیاده سازی این تنظیمات هم به گونه ای از سوی سمعک انجام می گردد که به صورت تدریجی، اندک اندک و در طول چند روز صورت می گردد تا کاربر سمعک به صورت ناگهانی با تغییر کیفیت صوتی صدای سمعکش مواجه نشود و تغییرات صوتی صدای سمعک به صورت ناخودآگاه صورت می گیرد.
یادگیرندگی تنظیمات صدا می تواند به صورت کلی و فقط در کل محدوده ی باند صوتی سمعک انجام گیرد که ممکن است آنچنان باب میل و دلخواه کاربر سمعک نباشد.

به همین دلیل، زیمنس یادگیری صوتی چند باندی را ارایه کرده است که در این حالت، برای هر باند صوتی و برای هر باند فرکانسی خاص، یادگیری صوتی رخ می دهد و بدین وسیله، یادگیری صوتی با توجه به وضعیت شنوایی فرد در آن ناحیه ی صوتی و با توجه به شرایط صوتی محیطی او و بر اساس میل و پسند او اعمال می شود و بدین وسیله تنظیمات یاد گرفته شده ی ظریف تر و کامل تری برای تمامی بانهای فرکانسی شنیداری رخ می دهد.
بدین وسیله تنظیمات سمعک برای هر کاربری خاص تر و فقط برای او شخصی سازی می گردد و این امر موجب می شود کیفیت صوتی سمعک او چندین برابر شود تا کاربر بتواند دنیا را با میل خود بشنود و صداها باب میل او شوند!

قابلیت یادگیری سمعک در برنامه های مختلف سمعک رخ می دهد و بدین وسیله تنظیمات تقویتی هر برنامه از سمعک متناسب با آن نیاز شنیداری کاربر در آن محیط صوتی خاص اعمال می شود و بدین وسیله بعد از یادگیری و اعمال تنظیمات یاد گرفته شده، دیگر نیازی به تغییر میزان بلندی صدای سمعک از سوی کاربر نیست و به محض قرارگیری کاربر در محیط صوتی خاص و با تشخیص نوع محیط صوتی اطراف کاربر به وسیله ی مدار تشخیص نوع محیط صوتی، سمعک تنظیمات تقویتی یاد گرفته برای آن محیط صوتی را اعمال می کند و بدین وسیله کاربر می تواند به راحتی و بدون نیاز به تغییر ولوم و بدون نیاز به تنظیم صدای سمعک، همه ی صداهای اطرافش را شنیده و درک کند..

اکنون می بینید که یادگیرندگی در سمعک های هوشمند چقدر مهم و حیاتی است و بخش جدا نشدنی از سمعک های هوشمند است. سمعک هوشمندی که قابلیت یادگیرندگی نداشته باشد، شبیه به برف پاک کن شیشه ی خودرویی است که به صورت خودکار کار می کند که ممکن است نحوه ی کارش به میل و دلخواه راننده اش نباشد و حتی ممکن است راننده تصمیم بگیرد که غیرفعال بودن چنین برف پاک کنی بهتر از خودکار کار کردنش باشد.

کمکی که قابلیت یادگیرندگی به سمعک های هوشمند کرده است باعث شده است تا درجه ی هوشمندی این گروه سمعک ها افزایش و ارتقا یابد. فناوری که زیمنس برای اولین بار به جهان عرضه کرد. ممکن است در نگاه اول بگویید که سمعک خوب سمعکی است که هوشمند باشد و علاوه بر هوشمندی، یادگیرنده نیز باشد و تمام. ولی باید گفت که زیمنس به این تعرف از هوشمندی و هوش مصنوعی اکتفا نکرده و پا را از این حد نیز فراتر گذاشته است.
چون زیمنس اعتقاد دارد که مرزهای دانش فراتر و گسترده تر از آن چیزی است که به ذهن می رسد. به همین دلیل، شرکت بزرگ و بی رقیب زیمنس برای اولین بار سمعک های فراهوشمند را به جهان عرضه کرد. به عرصه ی دانش بی حد و مرز و فناوری بی رقیب سمعک های فراهوشمند زیمنس خوش آمدید!

× با ما در ارتباط باشید