هدف از انجام تست لینگ چیست؟
برای اینکه از بهبودی و عملکرد شنوایی کودک خود به وسیله ی تقویت صداها با سمعک مطمئن شوید، نیاز به انجام تست شش صدایی لینگ است. این تست را فردی به نام دنیل لینگ که گفتار درمانگر بود در سال 1976 ارایه کرد. این تست برای ارزیابی شنوایی کودک با سمعک برای شنیدن انواع صداهای گفتاری است. شما با این تست ساده در منزل می توانید شنوایی کودک خود را هر روز با سمعک بررسی کرده و از شنیدن کامل صداهای گفتاری کودک خود مطمئن شوید.
تست لینگ را چگونه انجام دهم؟
همچنان که از اسمش پیدا است، این تست شامل شش صدای گفتاری است که هر کدام از این صداهای گفتاری شامل یک ناحیه ی فرکانسی خاصی از گفتار می باشد. این شش صدا عبارت هستند از:
- صدای “م” ، مثل ماه، برای بررسی محدوده ی فرکانسی پایین گفتار
- صدای “او” ، مثل بو، برای بررسی محدوده ی فرکانسی میانی گفتار
- صدای “آ” ، مثل آب، برای بررسی محدوده ی فرکانسی میانی گفتار
- صدای “ای” ، مثل جیب، برای بررسی محدوده ی فرکانسی میانی گفتار
- صدای “ش” ، مثل شب، برای بررسی محدوده ی فرکانسی نسبتا بالای گفتار
- صدای “س” ، مثل سیب، برای بررسی محدوده ی فرکانسی بالای گفتار
برای انجام این تست، باید هر صدا را جداگانه تولید و بیان کنید. در هنگام بیان و تولید این صداها، صدایتان باید واضح و شفاف باشد و این صداها باید به همان حالت طبیعی که در گفتار روزمره بیان می شود، تولید گردد. صداها نباید خیلی کوتاه بیان شوند و نه خیلی طولانی مدت بیان شوند. مدت زمان تولید صداها باید مثل حالت طبیعی گفتار باشد. ترتیب ارایه ی صداها و تعداد تکرار آن ها مهم نیست و می توانید هر صدا را با هر ترتیبی و تکراری که خواستید بیان کنید. بین ارایه ی صداها حتما مکث کافی بکنید و اجازه دهید تا کودک بشنود و واکنش نشان دهد. ترتیب ارایه و تکرارتان باید طوری باشد که کودک صدای تولید شده را حدس نزند و پیش بینی نکند. به همین علت، در هر بار آزمایش، باید ترتیب ارایه ی صداها متفاوت با ترتیب صداهای تولید شده ی روز قبل یا دفعه ی پیشین آزمایش باشد.
اگر کودک شما دو تا سمعک دارد، تست شش صدایی لینگ باید برای هر کدام از گوش ها به صورت جداگانه (یکبار سمعک سمت راست روشن و سمعک سمت چپ خاموش و یکبار سمعک سمت چپ روشن و سمعک سمت راست خاموش باشد) و نیز برای هر دو گوش به طور همزمان (هر دو سمعک روشن باشد) انجام گردد. بدین ترتیب، شما سه بار آزمایش می کنید:
- حالت تک گوش راست: یکبار وقتی که سمعک راست بر روی گوش کودک قرار گرفته و روشن است و سمعک سمت چپ کلا خاموش و روی گوش چپ قرار دارد یا اینکه کلا سمعک گوش چپ از روی گوش کودک برداشته شده است.
- حالت تک گوش چپ: یکبار وقتی که سمعک چپ بر روی گوش کودک قرار گرفته و روشن است و سمعک سمت راست کلا خاموش و روی گوش راست قرار دارد یا اینکه کلا سمعک گوش راست از روی گوش کودک برداشته شده است.
- حالت دو گوش: یکبار هم وقتی که هر دو سمعک راست و چپ بر روی گوش کودک قرار گرفته و هر دو با هم روشن هستند.
نوع و نحوه ی واکنش شنیداری کودک در قبال شنیدن صداهای فوق بر حسب اینکه چه سنی دارد و چقدر توانایی دارد، متفاوت است. ممکن است واکنش کودک به این صداها به صورت پلک زدن، بالا بردن آبروها، نگاه کردن به اطراف و جستجوی منبع صدای شنیده شده، توقف در کاری که مشغول آن است و یا خندیدن باشد. برای سنین بالاتر و زمانی که کودک زبان و گفتار را به خوبی یاد گرفته است، انتظار می رود که کودک با شنیدن هر صدا، خودش مجددا آن را تکرار و بیان کند یا اینکه به تصویر خاص آن حرف اشاره کند. نتیجه ی این سه حالت آزمایش را باید در چک لیستی که در انتهای صفحه مشاهده می کنید، ثبت کنید و بدین ترتیب شما می توانید از وضعیت عملکرد شنوایی کودک خود در شنیدن صداهای گفتاری مختلف در محدوده های فرکانسی مختلف آگاه شوید. ایده آل ترین حالت این است که کودک تمامی صداها را در حالت تک گوش و نیز در حالت دو گوش بشنود.
شرایط و محل انجام تست لینگ چیست؟
تست لینگ را باید در جای کاملا آرام و بی سر و صدا انجام دهید. شما باید روبروی کودک به گونه ای قرار بگیرید که کودک صدای شما را بشنود ولی لب های شما را نبیند چون کودکان کم شنوا قادر به لب خوانی هستند. برای این کار جلوی لب هایتان را با دست نگیرید چون باعث کاهش شدت صدای شما و نشنیدن کامل و واضح صداها از سوی کودک می شود. بهتر است کودک به صورت شما نگاه نکند و یا شما برگه ی کاغذی را در فاصله ی 20 تا 30 سانتی متری جلوی لب هایتان به عنوان پوشش و مانع قرار دهید تا بدین وسیله کودک نتواند لب های شما را ببیند و در عین حال، کیفیت صدای شما تحت تاثیر این مانع قرار نگیرد. همچنین چهره ی شما در بیان صداها باید به گونه ای نباشد که کودک از روی علایم صورت شما پیش بینی کند و صداها را حدس بزند. همچنین اگر کودک در دامن شما نشسته است و شما مشغول تست لینگ هستید، باید حواس تان به این مساله باشد که ممکن است کودک به هوای تنفشی خارج شده از دهان تان و یا به ارتعاشات بدن شما واکنش بدهد و نه به صدای شما از طریق هوا. به همین علت بهتر است در صورت امکان کودک در آغوش یا دامن فرد دیگری باشد و شما با حفظ تمامی موارد بالا و فاصله ی مناسب، تست لینگ را انجام دهید.
ایده آل ترین حالت شنوایی با سمعک این است که کودک شما به وسیله ی سمعک بتواند تمامی شش صدای لینگ را از فاصله ی سه متری که توسط شما با شدت صدای معمولی و در یک جای کاملا آرام بیان و تولید می شود، بشنود. به همین علت، کافی است شما تست شش صدایی لینگ را با شدت صدای معمولی در فاصله ی سه متری و برای حالت های تک گوشی راست، تک گوشی چپ و دو گوش انجام دهید. همچنین برای ارزیابی بیشتر و کامل تر وضعیت شنوایی کودک خود می توانید تست لینگ را برای شدت صدای آرام و در فواصل یک، سه و پنج متری برای حالت های تک گوش راست، تک گوش چپ و دو گوش انجام دهید. همچنین می توانید همین حالت های مختلف را در مکان هایی که صداهای دیگر با شدت های مختلف است انجام دهید و بفهمید که کودک شما در آن شرایط، چه صداهای گفتاری و با چه شدتی را می تواند بشنود و بدین وسیله عملکرد شنوایی او با سمعک را در مکان ها و شرایط مختلف ارزیابی کرده و به متخصص شنوایی گزارش دهید.
چه وقت تست لینگ را انجام دهم؟
تست لینگ بهتر است هر روز صبح و قبل از رفتن کودک به مدرسه انجام گیرد چون شما با انجام تست لینگ می توانید از این امر مطمئن شوید که کودک به خوبی تمامی صداهای گفتاری را می شنود و آماده ی یادگیری است. این امر حتی برای کودکانی که مدرسه نمی روند ولی به جلسات آموزشی تربیت شنوایی می روند، صدق می کند چون لازمه ی یادگیری صداها در جلسات تربیت شنوایی، شنیدن کامل و واضح آنها است. بهتر است نتیجه هر تست را برای هر حالت و در هر شرایط محیطی که انجام می دهید، به صورت روزانه یادداشت کنید و یک بایگانی از عملکرد شنوایی کودک خود داشته باشید و در هر جلسه ای که نزد متخصص شنوایی کودک می روید، با خود به همراه داشته باشید تا با او مشورت کرده و نتایج را با زمان های پیشین بررسی و مقایسه کرده و اقدامات احتمالی لازم انجام گیرد.
اگر کودکم صداها را نشنید، چکار کنم؟
اگر کودک شما به برخی از صداهای تست شده و یا به تمامی آن ها واکنش نشان نداد و یا نشنید، احتمال دارد که او قادر نیست آن صداها را در آن شرایط بشنود. علت اینکه کودک شما این صداها را نمی شنود، می تواند دلایل مختلف و متعددی داشته باشد. از جمله دلایلی که می توان برای این امر برشمرد عبارت هستند از:
- یکی از سمعک ها یا هر دو سمعک به خوبی کار نمی کنند.
- باتری یکی از سمعک ها یا هر دو سمعک ضعیف یا تمام شده است.
- یک گوش یا هر دو گوش کودک عفونت کرده است.
- جرم گوش درون مجرای گوش یک یا هر دو سمت انباشته شده است.
- معبر صوتی درون قالب سمعک کودک توسط جرم یا قطرات آب و یا چیز دیگری بسته شده است.
- وضعیت شنوایی کودک فرق کرده است.
برای اطلاع دقیق از اینکه مشکل چیست؟ خودتان به صدای سمعک گوش دهید و وضعیت باتری سمعک و نیز قالب سمعک را بررسی کنید و اگر موردی وجود داشت، آن را برطرف کنید و یا با متخصص شنوایی خود در میان گذاشته و از او کمک بگیرید.
منابع
- Ling, D. (1976). Speech and the hearing-impaired child: Theory and practice. Washington, DC: Alexander Graham Bell Association for the Deaf.
- Ling, D. (1989). Foundations of spoken language for the hearing-impaired child. Washington, DC: Alexander Graham Bell Association for the Deaf.