سرگیجه Vertigo یا منگی دلایل و علتهای زیادی دارد که بسیاری از آنها میتواند به خاطر مواردی غیر از گوش و یا به خاطر خود استخوان گیجگاهی باشد. تاریخچهگیری از بیمار در زمینهی تشخیص این مساله بسیار مهم و کمک کننده است. مواردی که در ادامه میآید، جزو مواردی هستند که در تاریخچهگیری بیماران سرگیجه همیشه بررسی میگردد:
- منظور دقیق بیمار از ”منگی“ چیست؟
- تجربه و احساس دقیق او از سرگیجه چیست؟
- اولین بار، علایم چه وقتی رخ داده، چند وقت به چند وقت رخ میدهند و وقتی رخ میدهند تا چه مدت هستند؟
- کمترین و بیشترین زمانی که منگی طول کشیده است چقدر میباشد؟
- آیا منگی با تهوع، استفراغ یا تعریق همراه است؟
- آیا بیمار از هر گونه تغییرات در شنوایی، قبل، بعد و یا در هنگام وقوع حادثهی منگی اطلاع دارد؟
- آیا اعمال خاصی باعث منگی میشوند؟
- آیا حادثهی منگی با مشکلاتی در زمینهی بلع، صحبت کردن یا تغییر وضعیت دید بیمار همراه است؟
- آیا در هنگام دخ دادن منگی، هوشیاری بیمار کامل از بین میرود؟
- آیا با وزوز یا احساس پری گوش همراه است؟
- آیا بیمار قادر به بیان لحظهی رخداد حادثه منگی است؟
پاسخ به این سوالات میتواند متنوع و گوناگون باشد. به طور کلی، سرگیجه از سیستم دهلیزی بدن نشات میگیرد که مسوول کنترل تعادل بدن بوده و در کنار گوش داخلی قرار دارد. و هر عارضهای در این سیستم باعث میشود فرد دچار سرگیجه، منگی و ”توهم حرکت“ شود. این امر ممکن است به صورت احساس چرخش یا احساس افتادن به یک سمت یا سمت دیگر باشد. در حالی که اگر بیمار از اصطلاحاتی همچون سبکی سر، منگی، گیجی یا ضعف استفاده کند، بعید است که به خاطر منشای دهلیزی باشد.
میگرن و سرگیجه
باید بررسی شود که آیا بیمار قبل، بعد و یا در هنگام سرگیجهیا عدم تعادل، سردرد نیز دارد. باید تاریخچهی خانوادگی میگرن گردد. میگرن شایعترین علت سرگیجهی دورهای در کودکان نسبت به بزرگسالان است و عامل اصلی در بین کودکانی است که دچار حملات متناوب سرگیجه میشوند. دیگر مشکلات پزشکی به ویژه مشکلات بینایی، تاریخچهی دیابت یا فشار خون بالا نیز بررسی میگردد. به علاوه، داروهای مورد استفادهی بیمار نیز بررسی میگردد. میزان وقوع شکایات تعادلی در بین بیماران مسن زیاد است. بسیاری از این شکایات تعادلی با دارو بدتر میشود. داروهای مخصوص ضد فشار خون بالا میتواند موجب بدی عملکرد سیستم اتونومیک بدن شود و همچنین ممکن است موجب بدی عملکرد سیستم دهلیزی گردد. تاریخچهگیری دقیق به همراه انجام آزمایش ادیومتری معمولاً مشخص میکند که آیا سرگیجه احتمالاً منشای گوشی دارد یا خیر و این امر در تشخیص اولیهی سرگیجه بسیار کمک کننده و موثر است. سپس، در ادامهی روند تشخیص، از آزمایشات تشخیصی بیشتری استفاده میشود تا علت این مشکل دقیقتر و کاملتر بررسی و تشخیص داده شود.